Tam Seramik Dişler

Dişlerdeki madde kaybının fazla olması durumunda daha kalın bir restorasyon olacağı için tercih edilen kaplama cinsidir. Bunlarda kendi aralarında uygulama prensipleri, alt yapı özellikleri ve vakanın tipine göre ayrılırlar.

Bunlar tam seramik kronlar(empress) ve de zirkon veya metal alt yapı destekli seramik kronlardır.

Empress kuronlar

Tam seramik kuronlar doğal dişlerde olduğu gibi ışığı geçirerek, daha canlı, orjinal dokuya daha yakın bir estetik ve derinlik sağlanır. Aslında doğal dişe en yakın görüntü tabakalama tekniği ile tekniker tarafından hazırlanan bu uygulamalar ile elde edilir. Bu kaplama uygulamasının altyapısında metal destek kullanılmaz. Dolayısıyla kuron ile diş etinin hizasında metal bir çizgi oluşmaz ve daha estetik bir görünüm ortaya çıkar. Ayrıca metal desteklerde, kullanılan metal malzemelere karşı alerjik reaksiyon oluşabilirken full porselende böyle bir risk yoktur.Işığı tam olarak geçirme özellikleri yüzünden ya da doğal  bir görüntü verdiğinden fotoğraflarda , çok ışık yansımalarında protez oldukları belli olmaz, bu yüzden daha estetik olan ön diş gruplarında kullanılırlar.

 

Zirkonyum kaplamalar

Arka diş gruplarında veya diş eksiklerinin köprü ile tamamlandığı uygulamalarda ise değişik metallerden veya zirkondan hazırlanmış alt yapı uygulamalarına ihtiyaç vardır. Bunlardan zirkonya esaslı olan materyaller aynı zamanda ön diş gruplarında da kullanılabilirler. Ayrıca zirkon materyalinin mekanik dönenci ve biyolojik uyumu fazla olması nedeni ile daha çok tercih edilen bir uygulamadır, yaklaşık 900 ile 1400 mpa(megapaskal) kırılma direnci ve ışık geçirme özelliklerinin fazla olması, üstüne uygulanacak seramiğin renginde bloklardan üretilmiş olması artı özellikleridir. Metal destekli uygulamalar ise birden fazla diş boşluğunun olması halinde ve aşırı çiğneme baskılarına maruz kalacak çene kapanışlarında mecburen kullanmak zorunda kaldığımız uygulamalardır.

Bilgisayar destekli sistemlerin (CAD-CAM)  ortaya çıkması ile hem zirkon alt yapı uygulamaları hem de porselen uygulamaları dişetine ve hazırlanmış dişe uyum açısından mükemmelliğe erişmiştir.

Kusursuz bir alt yapı ve üzerine doğala yakın bir porselen uygulamasında bazen ağızda var olan diş eti uyumsuzlukları sorun olabilir. Bu sorun yine laboratuar uygulaması ile veya ağızda kompozit esaslı materyallerle; hekim tarafından gerçeğe yakın ve biyolojik renge uygun bir şekilde tamamlanarak kusursuz bir estetik yakalanır.

Open chat
Powered by